Skip to main content

El cotó orgànic és cotó produït i certificat sota els estàndards de l´agricultura orgànica. La seva producció manté la salut del sòl, els ecosistemes i la seva gent en fer servir processos naturals. El cultiu de cotó orgànic està lliure de químics tòxics o llavors modificades genèticament. S’utilitzen tècniques i procediments que combinen tradició, innovació i ciència que en harmonia beneficien el medi ambient, comú a tots i promou una bona qualitat de vida a tots els involucrats en la seva producció.

Comprant cotó orgànic ja col·labores a fer un món més just, els impactes socials i econòmics no són tan fàcils de quantificar però per poder donar una idea dels beneficis experimentats pels agricultors de cotó orgànics, Textile Exchange va conduir un informe sobre sostenibilitat.

Hi ha una cosa fonamentalment incorrecta a tractar la terra com si fos un negoci en liquidació. Herman Daly

Perquè triar cotó orgànic?
  • Redueix limpacte mediambiental

No es fan servir químics tòxics i aixi no es fa malbé el sòl.. Tenen un impacte menor en la contaminació de l’aire a més d’usar un 91% menys d’aigua i reduint un 62% l’ús d’energia. El cotó convencional utilitza el 16% dels insecticides i el 7% dels plaguicides a tot el món.

  • Promou la feina segura i millors condicions de suport.

Cultivar cotó orgànic permet viure els agricultors i les seves famílies d’una manera segura en no estar exposats a químics tòxics als camps ia través del menjar i l’aigua. També suposa que treballen més d’un cultiu a part del cotó, suplementant-ne l’economia i l’alimentació. Així es generen beneficis socials i econòmics. .

  • Model de futur.

Per a l’any 2025, dos terços de la població mundial podrien patir escassetat d’aigua. El 80% del cotó orgànic és regat per aigua de pluja, cosa que redueix la pressió sobre les fonts d’aigua locals. L’absència de químics fa també que l’aigua sigui més neta i segura. El cotó convencional és sovint cultivat en àrees amb escassetat d’aigua mitjançant irrigació. Una sola samarreta convencional fa servir 2700 litres d’aigua.

  • Impacte a la cadena d’aliments.

El cotó orgànic és cultivat a partir de llavors de cotó orgànic. Les llavors de cotó orgànic s’usen també en varietat de productes alimentaris com ara galetes, fregits i oli vegetal, utilitzant-se també com a aliment per a animals. Mentre la fibra de cotó és una cosa que vestim, els seus subproductes els podem fer servir a la nostra dieta.

  • Preu just per la sostenibilitat.

Quan compres cotó orgànic estàs invertint en la conservació de l’aigua, en un aire més net, en millor terra i en la forma de vida de molts agricultors. El preu del cotó orgànic és, per tant, encara que no sempre, més alt. No obstant això, un increment de la demanda provocarà més possibilitats.

  • Pots formar part de la diferència.

Tenir en compte les persones amb qui compartim el planeta i tenir-ne cura és una elecció a la vida. Triar cotó orgànic és part d’aquesta elecció. El 2015 es van produir al món 26 milions de tones mètriques de cotó, molt d’això per a la indústria de la moda. El cotó orgànic no arribava a l’1% d’aquesta quantitat.
Triant cotó orgànic sobre el convencional tens i exerceixes amb la teva compra una influència sobre les marques, fabricants i fins i tot agricultors.

En conclusió, utilitzar cotó orgànic en lloc del convencional ajuda a cuidar el planeta provocant millores:

· Escalfament global: ⇓ 46% de reducció de necessitats per a l’agricultura; fertilitzants químics, pesticides, irrigació i maneig de maquinària.
· Acidificació de terres i aigües: ⇓ 70% reducció d’emissions de fertilitzants i reducció d’ús energètic.
· Sobre abonament: ⇓ 26% reducció de dipòsits de nitrogen i fosfor a les aigües. Increment de mesures de protecció de sòls a l’agricultura orgànica que minimitzen l’erosió.
· Consum d’aigua: ⇓ 91% consum d’aigua reduït en dependre menys de sistemes de reg.
· Ús energètic: ⇓ 62% d’estalvi en la producció industrial més baixa de fertilitzants.

Si has llegit fins aquí és perquè t’interessa fer les coses d’una altra manera, només et podem dir Gràcies! De part de tots els éssers vius i del planeta.

No heretem la terra dels nostres ancestres, la prenem prestada dels nostres fillsProverbi nadiu americà

Fuente: aboutorganiccotton.org